90/8/8
1:23 ع
عرفانهای سرخ پوستی و آمریکایی
آیینهای آمریکایی، دسته دیگری از فرقههای معنویت گرا و سکولار میباشد که در ایران معاصر مطرح شده اند. این فرقهها عبارتند از: «عرفان سرخ پوستی و عرفان اکنکار»، توضیح مطلب این که عرفانهای آمریکایی از روزگاران قدیم در آمریکای جنوبی به ویژه در مکزیک شکل یافته؛ ولی بعد از جنگ جهانی دوم توسعه پیدا کردند.
آیینهای سرخ پوستی در اشکال گوناگون تولتک(دون میگوئل روئیز)، سو(گوزن سیاه متولد 1862)، ساحری(کارلوس کاستاندا 1935) مطرح گردیده است. اندیشههای سرخ پوستی بیشتر به توصیههای اخلاقی میپردازند و به اعتقادات مربوط به خدا و آخرت کاری ندارند و با استفاده از گیاهان دارویی و حالات توهم زا، انسانها را از واقعیتها دور میسازند.
عرفان منحرف کوئیلو
«پائولوکوئیلو» یکی از نویسندگان معاصر آمریکایی با بهره گیری از عرفان سرخ پوستی به ترویج عشق و محبت و معنویت سکولار میپردازد. کوئیلو 1947 در برزیل به دنیا آمد پس از مشکلات متعدد با خانواده و تحصیل، جنبشهای هیپی گری و مارکسیستی و بحران معنویت و مذاهب گوناگونی، مانند: کریشنا، بودا، یوگا، هندو و الحاد را تجربه کرد و سالها با مواد مخدری چون کوکائین، مواد روان گردان، مسکالین، ماری جوانا سرگرم بود. «کوئیلو» با استفاده از مذاهب مختلف و با بهره گیری از رمان و عرفان و سیاست به تألیف آثاری چون: مکتوب، کوه پنجم، کیمیاگر، راهنمای دلاور نور، دومین مکتوب، عطیه برتر، شیطان و دوشیزه پریم پرداخت. وی به دعوت برخی عناصر فرهنگی جریان اصلاحات در سال 1379 شمسی به ایران سفر کرد.
اکنکار
عرفان اکنکار، یکی دیگر از عرفانهای نوظهور و سکولار آمریکایی است که توسط «پال توئیچل» متوفای 1971 پدید آمد. وی علاوه بر برگزاری کارگاههای آموزشی برای سفر روح در کالیفرنیا، در سال 1970 موفق به تأسیس موسسه اکنکار شد. بعد از «توئیچل»، «سری داروین گرایس» در سال 1971 تا 1981 و سپس «سری هارولد کلمپ» استاد حق در قید حیات شدند. «کلمپ» در سال 1969 توسط «توئیچل» به مقام اک رسید. هدف اکنکار قادر ساختن انسان برای سفر روح و ترک کالبد فیزیکی است و در نهایت رسیدن است؛ البته انسان در این سفر از مسیر زمان میگذرد. عنصر تفکر و نور و صوت در اکنکار نقش موثری دارند. مهم ترین اشکال اکنکار این است که بدون وحی و طریقت الهی میخواهد مسیر زمان را طی کند در حالی که اگر هم با شهود، مسیری را دریابند باز احتمال خطای شهود و خلط میان خیال متصل با منفصل وجود دارد.
معنویتهای فرا روان شناختی
معنویتهای فراروان شناختشناختی، دسته دیگری از معنویتهای سکولار هستند که متأسفانه مدتی است در ایران گسترش پیدا کرده اند. این فعالیتها با بهره گیری از روشهایی همچون: معنا درمانی، هاله بینی، ان.ال.پی، هیپنوتیسم، مدیتیشن و چندین عنوان دیگر انجام میگیرد. این معنویتها پس از جنگ جهانی دوم در پی تحقیقاتی که برای کنترل سربازان در مسکو و سپس در اروپا انجام گرفت، مطرح شد. این تحقیقات توسط «استراندوم» و «شرویدر» در کتاب «اکتشافات روانی در پشت پرده آهنین» در سال 1970.م در آمریکا منتشر شد. تاکنون هیچ یک از ادعاهای هاله بینی، کف شناسی، چهره شناسی، مدیتیشن(شناسایی بخش ناشناخته وجود انسان)، ان.ال.پی(برنامه ریزی عصبی- زبانی برای ارتباط برتر)، هیپنوتیزم(خواب مصنوعی) با روش علمی اثبات نشده است.
پیام رسان
جاذبه خاک به ماندن میخواند،و آن عهد باطنی،به رفتن... . عقل،به ماندن میخواند،و عشق به رفتن... . و این هر دو را خداوند آفریده است تا وجود انسان ،در آوارگی و حیرت میان عقل و عشق معنا شود. «شهید سید مرتضی آوینی»